Taide- ja kulttuuriosuuskunta Vasteen kuvataiteilija Kirsi Karppinen on syyslukukaudella 2018 ollut mukana Villähteen koulun 3 a sekä 5 a/b -luokkien koulutyössä. Kirsi pyrkii tuomaan teoriatunneille käsillä tekemistä ja materiaalilähtöisille tunneille uudenlaisia sisältöjä ja näkökulmia.

3 -luokkalaisten kanssa ympäristötiedon tunneilla on tutkittu hyönteisiä ja selkärankaisia. Hyönteisten osia opeteltiin rakentamalla ryhmätyönä yhteinen, iso kovakuoriainen siten, että jokainen ryhmä oli vastuussa yhdestä sen osa-alueesta, joita olivat eturuumis ja pää, jalat, siivet, sekä takaruumis. Ryhmät suunnittelivat itse osiensa värityksen sekä keskinäisen työnjaon. Valmis kovakuoriainen koottiin lopuksi luokan seinälle. Selkärankaisiin perehdyttiin kolmiulotteisen rakentamisen avulla. Jokainen oppilas teki rautalangasta ja paperista laminoimalla kalanruodon kylkiluineen, pyrstöineen ja kalloineen. Rautalangan ruostuminen toi valkoiseen paperiin luunkaltaisen sävyn, joten väritystä ei tarvittu. Lopuksi kaloille piirrettiin silmät mustalla huopakynällä.

5 a/b -ryhmien tekstiilityön tunneilla aiheena oli neulonta. Perinteisten kaulahuivien ja villasukkien sijaan päätettiin tehdä yhteinen neulegraffiti, johon jokainen oppilas neuloi haluamillaan väreillä oman osansa. Osaset sommiteltiin kokonaisuudeksi yhdessä oppilaiden kanssa ja ommeltiin yhteen siimalla, siten että teoksesta tuli väljä ja ilmava. Lopputulos oli kirjava! Valmis työ ripustettiin bonuskoulun seinälle. Oppilaat valitsivat paikan ja hoitivat ripustuksen.

Tietenkin kokemus on muutakin kuin valmistuneiden teosten summa. Jokaiseen koulupäivään mahtuu valtavasti uusia kommelluksia ja kohtaamisia puolin ja toisin. Kuvataiteilija koulun arjessa ei ole ihan arkipäiväisin näky, mutta Kirsi on otettu todella lämpimästi vastaan koko koulun väen toimesta.

- Tuletko sä tänään taas meidän luokkaan?

- Joo.

- Jee!

Ihan parhautta! <3

Kirsi Karppinen
kuvataiteilija