Netti Mimmit

40-juhlavuotistaivaltaan
viettäneen Talvikarnevaalien aikana 28.1.–12.2.2023 esityksissä vieraili n. 8000
kävijää. Talvikarnevaalit järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran teemalla Jippaijuu, juhlavirneeseen suu! Ohjelmakokonaisuuksia eri taiteen aloilta oli yhteensä n. 30 ja esityksiä festivaalien aikana toteutettiin n. 80. Seuraavan kerran Talvikarnevaaleja vietetään 27.1.–11.2.2024. Koko karnevaalien ajan oli käynnissä teemaehdotuskysely tuleville Talvikarnevaaleille. Ehdotuksia saatiin yhteensä huikeat 221 kappaletta! Uusi teema julkistetaan myöhemmin. 

Synttärikemuissa askarreltiin työpajoissa ja nautittiin viihdyttävästä ohjelmatarjonnasta 

Talvikarnevaalien avajaistapahtuma Lahden Konserttitalolla houkutteli paikalle 1200 hengen ennätysyleisön. Tapahtumassa oli esiintymässä mm. ihastuttavat Lastenmusiikkiyhtye Mimmit sekä Klovni Sebastian. Lisäksi ohjelmassa oli paljon erilaisia työpajoja, sirkusta, tanssia ja musiikkia. MLL:n pisteelle lahjoitettiin valtavan suuri määrä leluja ukrainalaislapsille. Lapsille lelut tullaan jakamaan Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hankkeen järjestämissä tapahtumissa kevään 2023 aikana.

Uutena ohjelmanumerona konserttitalon läheisyydessä rakennettiin risutaideteosta. Ohjattuina rakennuspäivinä paikalla oli n. 60 innokasta rakentajaa. Muina aikoina omaa taiteellista näkemystään sai tehdä vapaasti. Alkuinnokkuus taiteen parissa yllätti ja heti alkuun risut pääsivät loppumaan, mutta onneksi niitä saatiin pian tilattua lisää ja upeita majoja alkoi syntymään lisää. Taideteoksen alkusysäyksestä ja rakennuspäivistä vastasivat taiteilijat Kirsi Karppinen ja Nelli Penna. Heistä kuoriutuikin risumajojen rakentamisen ammattilaisia urakan edetessä. Ilahduttavaa oli huomata, ettei ilkivaltaa tehty koko festivaaliaikana vaan teokset säilyivät ehjänä alusta loppuun saakka.  

Lahden Nuorisoteatteri toteutti suuren suosion saaneen näytelmän Talvikarnevaaleille 

Lahden Nuorisoteatteri esitti hassun hauskan näytelmän Ella ja kaverit: VAROKAA LAPSIA! Näytökset myytiin loppuun ennätysajassa ja myös lisänäytöksen liput menivät kaupaksi viimeistä myöden. Ellaa ja kavereita kävi katsomassa reilun 1400 hengen yleisö. Esityksen ohjauksesta vastasi ohjaaja Sanna Heiskanen 

Leikkipuistokarnevaalit järjestettiin ensimmäisen kerran 

Korona-ajasta viisastuneena Talvikarnevaalit päättivät ottaa ulkotapahtumat pysyväksi osaksi festivaaleja. Leikkipuistokarnevaaleille valikoitui esiintyjäksi moneen taipuva taiteilijaryhmä Kolmen kopla. Mukaan valikoitui viisi lahtelalaisesta leikkipuistoa, joissa lapsille tarjottiin leikkituokioita ja akrobaattisia esityksiä. Kaikki tilaisuudet olivat vapaapääsyllisiä ja kaikkien iloksi leikkipuistokarnevaaleille osallistuttiin sankoin joukoin. Kiertue keräsi yhteensä n. 450 hengen yleisön. 

Eskarit kutsuttiin Talvikarnevaaliesityksiin juhlavuoden kunniaksi 

Lahden Lasten Talvikarnevaalit kutsui kaikki Lahden kaupungin eskarit seuraamaan heille suunnattuja karnevaaliesityksiä. Eskariryhmissä kutsu otettiin vastaan iloisin mielin ja kaikki n. 1000 eskarilaista lähtivät mukaan. Opettajia ja ohjaajia oli mukana lähes 200 henkilöä. Esiintyjinä olivat Lahden Nuorisoteatteri, SUPER teatteri ja Tuubakimalainen. Esityksiä toteutettiin Pikkuteatterilla ja useilla monitoimitaloilla. 

Talvikarnevaalit tarjoaa kulttuurielämyksiä 

Jokaisena Talvikarnevaalipäivänä oli tarjolla kulttuurielämyksiä elokuvista musiikkiin ja teatterista sirkukseen. Laajan yhteistyöverkoston voimin tarjosimme monipuolisen lastenkulttuurin kokonaiskattauksen.

Talvikarnevaalit haluaa toimia laadukkaan ja lapsilähtöisen lastenkulttuurin puolestapuhujana osoittamalla omalla toiminnallaan, kuinka mielenkiintoinen, monipuolinen ja taiteellisesti korkeatasoinen lastenkulttuuriin keskittynyt festivaali voikaan olla.

Lahden Lasten Talvikarnevaalien tuotannosta vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. 

Talvikarnevaalien kuvitus ja visuaalinen ilme: Piritta Maisala 
Kuva: Jaakob Lahtinen