Lastenteatterin ideahautomo hakee vuoden 2020 ITU-esitystä Lahden Pikkuteatterilla järjestettävässä ITU-näyttämökatselmuksessa. ITUjen näyttämön järjestävät vuosittain Päijät-Hämeen lastenkulttuurikeskus Efekti, Helsingin Annantalo, Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi, Turun Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX ja Espoon Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurora.

ITUjen näyttämölle voi hakea esitysidealla, tekstikatkelmalla, kohtauksella tai demolla uudesta, pienille lapsille suunnatusta näyttämöteoksesta. Esityksen muotokieli on vapaa. Se voi edustaa nukketeatteria, sirkusta, musiikki- ja tanssiteatteria, puheteatteria tai performanssitaidetta.

ITU-katselmukseen keväällä järjestettävässä haussa haki yhteensä 20 eri esiintyvää tahoa. Saapuneiden hakemusten perusteella valittiin 6 ehdotusta ITU-katselmukseen, joka järjestetään Lahden Pikkuteatterilla pe 20.9.2019.

Näistä ehdotuksista taiteen ammattilaisraati valitsee vuoden 2020 ITU-esityksen. Esityksen ensi-illan tulee olla vuonna 2020 ja se toivotaan järjestettävän näyttämön tuotantotukitahojen kanssa yhteistyössä. Valitulle ITU-esitykselle myönnetään tuotantotukea 8000 €. Lisäksi näyttämön järjestävät lastenkulttuurikeskukset ostavat valmiista teoksesta yhteensä vähintään 10 esitystä. ITU-esityksien määrä riippuu myös siitä, kuinka teos mukautuu erilaisiin esitystiloihin. Lisäksi katselmuksessa voidaan valita Pikku-ITU-esitys, jolle myönnetään 3000 € tuotantotuki. Pikku-ITU-esityksiä ostetaan vähintään yhteensä 4 kpl.

ITU-raadissa vuonna 2020 istuvat Teatteri & Tanssi+Sirkus -lehden vastaava päätoimittaja Riina Maukola, Tanssiteatteri Hurjaruuthin teatterinjohtaja Arja Pettersson ja Suomen Kansallisteatterin näyttelijä Petri Liski. Voittaja julkistetaan heti tilaisuuden jälkeen.

Vuoden 2020 ITU-katselmukseen osallistuvat seuraavat ryhmät:
11.00–11.20 Duo Ote: Metkut
11.40–12.00 Työryhmä Kauppinen, Niemistö, Turpeinen: Tuusannuuska
12.20–12.40 Sirkus Supiainen ry: Pallomeripalloilijat
14.30–14.50 Mira Ravald ja Luis Sartori do Vale: Piste, Piste, Piste
15.10–15.30 Teatteri Quo Vadis: Roskaooppera
15.50–16.10 Työryhmä Kakkonen, Korpela, Lindholm: Utu ja Myrsky

Lahden Lasten 37. Talvikarnevaaleja vietetään seuraavan kerran 25.1.–9.2.2020. Ensimmäinen tilahaku tehtiin keväällä ja tilan varanneisiin on oltu yhteyksissä. Toinen tilahaku on parhaillaan käynnissä. 

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut tarjoavat Talvikarnevaalien aikana tilojaan (Vaahterasali ja Pikkuteatteri) veloituksetta yhden esityksen ja yhden harjoituskerran verran. Lisäesityksiä voi järjestää ja niistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu. Tilahaun umpeuduttua kaikkiin varauksen jättäneisiin ollaan yhteydessä. www.talvikarnevaalit.fi / TILAHAKU.

Lastenkulttuurikeskus Efekti tarjoaa maksuttomia kulttuurivierailuja jokaiseen Päijät-Hämeen kuntaan. Mukana ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Syksyn ohjelmistossa on kulttuurivierailuja eri taiteen aloilta sirkuksesta sanataiteeseen ja musiikista kädentaitoihin.

Koulut ja päiväkodit voivat nyt hakea vierailuja sähköisellä ilmoittautumislomakkeella ma 26.8. su 8.9.2019. Viikkojen 38–39 aikana päiväkodit ja koulut saavat tiedon, ovatko he saaneet hakemansa esityksen.

Kaikille avoimia konsertteja tarjolla

Kulttuurivierailujen lisäksi Efekti tarjoaa kahta vapaapääsyllistä konserttia syksyllä. Konsertteihin on rajoitettu määrä paikkoja. Paikkavaraukset tehdään sähköisellä lomakkeella Efektin sivujen kautta.

Lasten Jazzkonsertti keskiviikkona 25.9. klo 12.00 Musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa

Jazzin riemua ja rytmejä kaikenikäisille. Sopassa kiehuu tuttuja jazz-sävelmiä, mausteena leikkiä ja tarinoita. Jazzsoppaa hämmentää viisihenkinen orkesteri, jonka kokkina on Sari Sakki. Keitoksen kiehuessa saatat huomata kokkaavasi itsekin! Tule maustamaan ja maistamaan jazzsoppaa! Konsertti on osa Lahden Jazztori -ohjelmaa. Konsertin kesto n. 45 min.

Arne Alligator & Djungeltrummen (Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu) keskiviikkona 6.11. klo 10.00 Vaahterasalissa

Intensiivisen ja ratkiriemukas kaksikielinen esitys jossa Aarne keksii kepposia ja soittaa viidakkorumpuja. Lavalla saattaa välillä myös kummitella. Hu - hurjaa, mutta ei kuitenkaan liian hurjaa!

Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu on vuonna 2003 perustettu yhtye, joka soittaa iloista ja tarttuvaa lastenmusiikkia. Bändissä esiintyy ihastuttavan ja halattavan Aarnen lisäksi kaksi safariasuista kaveria, Tumppi Nyberg ja Macke Granberg. Tomas laulaa ja Macke soittaa kitaraa. Konsertin kesto n. 45 min.

Tilaisuuden järjestää Folktinget. Konsertti on osa Svenska veckan i Lahtis -ohjelmaa.


Efekti tukee lasten taide- ja kulttuurikasvatusta

Lastenkulttuurikeskus Efekti kattaa koko Päijät-Hämeen. Efektin kautta järjestetään kulttuuritoimintaa alueen päiväkoteihin ja kouluihin.

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut koordinoivat Efektin toimintaa yhteistyössä ohjausryhmän kanssa. Rahoituksesta vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä toiminnassa mukana olevat kunnat. Lastenkulttuurikeskus Efekti on Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton jäsen.

Efektin perustoimintaa ovat alusta alkaen olleet kouluille ja päiväkodeille tarjotut maksuttomat kulttuurivierailut, jotka tukevat lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatusta.