Jo 38. kertaa järjestettävät Lahden Lasten Talvikarnevaalit toteutuivat poikkeusoloissa 17.5.–30.5. välisenä aikana.

Festivaalin teema tänä vuonna oli osuvasti Uusin askelin eteenpäin. Teeman siivittämänä otimme siis uuden askeleen uuteen suuntaan ja veimme festivaalin sinne, missä yleisömme tällä hetkellä on eli suoraan päiväkotien pihoille ja kaupungin kaduille. Toukokuun kahden viimeisen viikon aikana järjestetyillä festivaaleilla oli mukana yhteensä 34 päiväkotia ja 12 eri ammattitaiteilijaryhmän esityksiä nähtiin kahden viikon aikana yhteensä 54 kpl. Mukana menossa oli iso joukko lahtelaisia lastenkulttuurin ammattilaisia, mm. SUPER teatteri, Bluesmies Jönssön, Duo Ote kollektiivi, Jazzsoppa, LauluHaitari, Smile Country -sirkus, Teatteri Tuomikko, Nukketeatteri Niveltämö, Sinfonia Brass, Pellekaija Pum duo, Keizer & Peltoniemi duo sekä Tuubakimalainen.

Päiväkotien palaute karnevaaleista oli innostunutta ja kohtaamisen esiintyjien kanssa lämminhenkisiä.

”Tapahtuma ulkona oli aivan loistava, lapset olivat turvaetäisyyden päässä esiintyjistä.”

”Esiintyjä sai lapset temmattua mukaan osallistumaan, kommentoimaan, liikkumaan. Huumoria oli ihanasti mukana niin että kaikkia nauratti. Tämän ankean raskaan koronavuoden jälkeen tällaista iloa me juuri tarvitsemme!”

”Ammattitaitoiset, mukavat ja ystävälliset esiintyjät. Ottivat meidät hienosti huomioon, innostuneita ja kohteliaita ihmisiä. Iso kiitos, että saimme esityksen päiväkotiin!!”

”Kaikki meni nappiin, vaikka satoi vettä.”

Myös esiintyjät kokivat poikkeusoloissa esiintymisen päiväkotien pihoilla erityisen mieluisena.

VOI MAHDOTON miten on ollut kivaa päästä esiintymään karnevaalihuumassa!! Kiitollinen olo että sain olla mukana tuomassa iloa ja liikettä päiväkoteihin kahdella eri esityksellä!”, iloitsee Leena Keizer Duo Ote kollektiivista ja Keizer & Peltoniemi duosta.

Tuubakimalainen laulatti myös virtuaalisesti

Valtakunnallisen lastenkulttuurin juhlaviikon kunniaksi Tuubakimalaisen esiintyminen Kariston päiväkodilla striimattiin ja esitystä oli mahdollista seurata Lahden Lasten Talvikarnevaalien Facebook-sivuilla. Tällä tavoin myös laajempi yleisö pääsi osalliseksi Talvikarnevaalien ohjelmasta. Konsertti sai innostuneen vastaanoton, sateisesta säästä huolimatta.

Pallo hukassa interaktiivinen kaupunkiseikkailu vei yleisön aikamatkalle vuoteen 2040

Pallo hukassa oli Lahden Nuorisoteatterin ympäristöaiheinen vuoteen 2040 sijoittuva, interaktiivinen kaupunkiseikkailu, jossa yleisöllä oli oma tärkeä roolinsa. Katsojat pääsivät matkaamaan maailman vesistöjä ja etsimään koodin puuttuvia palasia.

Kaupunkiseikkailu tapahtui ulkotiloissa, Radiomäen ja kaupungintalon ympäristössä. Katsojat lähetettiin matkaan 2–3 henkilön ryhmissä 10 minuutin välein, jotta vallitsevat koronarajoitukset ja yleisömäärärajoitukset täyttyivät. Viikonlopun aikana seikkailuun osallistui yhteensä 37 ryhmää.

Lahden Lasten 38. Talvikarnevaalien yleisömäärä ylsi lähes 3800 katsojaan kahden festivaaliviikon aikana.

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 3836551

Jo 38. kertaa järjestettävät Lahden Lasten Talvikarnevaalit jouduttiin alkuvuodesta pandemiatilanteen ja tiukkojen rajoitusten vuoksi siirtämään ensin huhtikuulle 2021 ja siitä vielä ihan kevään loppumetreille eli ajanjaksolle 17.5.–30.5.

Festivaalin teema tänä vuonna on Uusin askelin eteenpäin. Teeman siivittämänä otamme uuden askeleen uuteen suuntaan ja viemme festivaalin sinne, missä yleisömme tällä hetkellä on eli suoraan päiväkoteihin. Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa järjestämme ulkoilmaesityksiä Talvikarnevaalien hengessä lahtelaisten päiväkotien pihoilla. Mukana on yhteensä 34 päiväkotia ja eri taiteilijoiden esityksiä nähdään kahden viikon aikana yhteensä 54 kpl. Esiintymässä on lahtelaisen lastenkulttuurin ammattilaisia. Mukana menossa mm. SUPER teatteri, Bluesmies Jönssön, Duo Ote, Jazzsoppa, LauluHaitari, Smile Country -sirkus, Teatteri Tuomikko, Nukketeatteri Niveltämö, Sinfonia Brass, Pellekaija Pum duo, Keizer & Peltoniemi duo sekä Tuubakimalainen.

Valtakunnallisen lastenkulttuurin juhlaviikon kunniaksi Tuubakimalaisen esiintyminen Kariston päiväkodilla perjantaina 21.5. klo 9.30 striimataan ja esitystä on mahdollista seurata Lahden Lasten Talvikarnevaalien Facebook-sivuilla. Tällä tavoin myös laajempi yleisö pääsee osalliseksi Talvikarnevaalien ohjelmasta.

Pallo hukassa on ympäristöaiheinen kaupunkiseikkailu

Pallo hukassa on Lahden Nuorisoteatterin ympäristöaiheinen kaupunkiseikkailu, jossa yleisöllä on oma roolinsa. Seikkailu sijoittuu vuoteen 2040. Professori P. Allonen on yrittänyt löytää ympäristön hätätilaan ratkaisua aikamatkustuksesta, mutta jatkuva aikahyppely on aiheuttanut hänelle muistiongelmia ja nyt aikakoneen koodi on yhtä hukassa kuin koko maapallomme. Katsojat pääsevät matkaamaan maailman vesistöjä ja etsimään koodin puuttuvia palasia.

Kaupunkiseikkailu sisältää ongelmanratkaisua, aivopähkinöitä ja hauskoja tehtäviä sekä mielenkiintoista tietoa. Seikkailun kokonaiskesto on n. 1h ja se tapahtuu ulkona, Radiomäen ja kaupungintalon ympäristössä. Se on suunnattu 6-vuotiaasta ylöspäin.

Kierros alkaa Pikkuteatterilta ja päättyy kaupungintalolle. Katsojat lähetetään matkaan 2-3 henkilön ryhmissä 10 minuutin välein. Seikkailu on osittain interaktiivinen, joten yksi älymobiililaite on hyvä varata mukaan. Turvallisuussyistä ryhmässä täytyy olla yksi vähintään 15-vuotias henkilö. 

Voit nyt ilmoittautua mukaan seikkailuun 2–3 henkilön voimin. Koronarajoitusten vuoksi yleisön määrä on hyvin rajallinen, joten toimi nopeasti.

Huomioithan, että oman ryhmäsi tarkka lähtöaika ilmoitetaan viestillä vasta edellisenä päivänä.

Lähdöt seikkailuun:

Lauantaina 29.5.2021
klo 10–11
klo 11–12
klo 14–15
klo 15–16

Sunnuntaina 30.5.2021
klo 10–11
klo 11–12
klo 14–15
klo 15–16

Kierros on maksuton. Sitovat ennakkoilmoittautumiset ja toiveet lähtöajasta osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kerro sähköpostissa nimesi, ryhmän koko (2-3 henkeä), puhelinnumero ja toive lähtöajasta. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 3836551

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy käynnistyi poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla. Yhdessä päijäthämäläisten taiteen ammattilaisten kanssa perustettiin Sirkus Efektos! Suuren suosien siivittämänä syksyn koulukiertue saa nyt jatkoa keväällä 13 esityspäivän verran.

Sirkus Efektoksen esitykset toteutetaan turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Kevään kiertue käynnistyi maanantaina 12.4. Harjun koululta ja tämän kevään viimeiset esitykset nähdään Mukkulan koululla 14.5.

Koronaturvallinen Sirkus Efektos on saanut valtakunnallista huomiota. Esimerkiksi Lastenkulttuurikeskus Louhimon tänä keväänä ulkotiloissa toteutuva Eskarifestarin kiertuekonsepti on saanut inspiraationsa Efektoksen viime syksyn kiertueesta. Eskarifestarit järjestetään 6.4.–6.5.2021 Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa.

Sirkus Efektoksesta syksyllä saatu palaute kouluilta on ollut erittäin positiivista.

”Ohjelma oli monipuolinen ja kukin esitys sopivan mittainen niin, että pienetkin lapset jaksoivat keskittyä seuraamaan. Esityksissä oli taitoa (myös tunnetaitoa) ja myös huumoria. Asut olivat hienot ja musiikki mukaansa tempaavaa.”

”Lapset eläytyivät esityksiin todella mahtavasti ja esiintyjät huomioivat jokaisen ryhmän ja lapsen upeasti.”

”Ammattitaitoista, heittäytyvää, innostavaa, aivan upea!”

”Oli todella hyvin järjestelty tapahtuma! Oli ihana päästä tämän koronan keskellä nauttimaan kulttuurista turvallisesti.”

Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan

Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”

Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.

Sirkus Efektoksessa mukana on kahdeksan taiteilijaa eri taiteenaloilta:

Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartisti Mika Seppälä / Emma Yildirim
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström
Muusikko, musiikkiteknologi Ilmari Myllynen

Tule tutustumaan kiertueeseen

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan esitykseen koronarajoitukset huomioiden. Esitysten aikataulutietoja ja lisäohjeistusta voi pyytää kulttuurituottaja Henna Keihäältä.

#oikeustulevaisuuteen

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 3836551