Sinfoniaorkesteri muodostuu neljästä eri soitinryhmästä, jotka ovat jousisoittimet, puupuhaltimet, vasket ja lyömäsoittimet.

Jousisoittimet

Orkesterin ydin on jousisto. Jousisoittimet kuuluvat kielisoittimiin, joissa on useimmiten kaikupohjan yli jännitetyt kielet. Näitä soittimia soitetaan pääsääntöisesti jousella, tästä syystä niitä kutsutaan jousisoittimiksi. Kieli alkaa värähdellä kun sitä hangataan jousella tai näppäillään sormella. Jokaisella kielellä on oma äänialansa. Kulloinkin soiva säveltaso – äänen korkeus – riippuu kielen pituudesta ja paksuudesta.

Viulu Alttoviulu Sello Kontrabasso

Puupuhaltimet

Millään toisella soitinryhmällä ei ole niin vaihtelevaa sointia kuin puupuhaltimilla. Muista soittimista poiketen puupuhaltimien ääni vaihtelee paljonkin riippuen soitetaanko soittimen alinta, keski- tai ylärekisteriä. Puhallettaessa soittimen suukappaleeseen putkessa oleva ilmapatsas alkaa värähdellä synnyttäen äänen. Ilmapatsaan pituutta muuttamalla saadaan aikaan korkeampi tai matalampi ääni.

huilu oboe klarinetti fagotti

Vaskipuhaltimet

Vaskipuhallin on pitkä taivutettu putki, jotta sitä olisi helpompi käsitellä. Kun putken päässä olevaan suukappaleeseen puhalletaan, sen sisällä oleva ilmapatsas alkaa värähdellä ja tuottaa äänen.

kayratorvitrumpettituubapasuuna

Lyömäsoittimet

Lyömäsoitin on soitin, jonka ääni syntyy lyömällä kalvoa tai tietynmuotoista kovaa kappaletta. Lyömäsoittimiin luetaan myös suuri määrä soittimia, joita ei lyödä vaan esimerkiksi ravistetaan. Lyömäsoittimia on mm. marimba (kuvassa), ksylofoni, tamburiini, triangeli ja djembe. Lyömäsoitinten soittajaa kutsutaan lyömäsoittajaksi, perkussionistiksi tai lyöjäksi.

MarimbaTriangeli

Sinfoniaorkesterin soittajien lukumäärä saattaa vaihdella riippuen esitettävästä teoksesta. Ylimääräisiä muusikoita palkataan silloin kun teokset vaativat enemmän soittajia. Sinfonia Lahdessa soittaa 67 muusikkoa.