Sinfonia Lahtea on kutsuttu ”pienen kaupungin ihmeeksi”. Muusikoiden kanssa yhdessä 1990-luvun alussa asetettu tavoite kansainvälisestä kiertuetoiminnasta, uudesta konserttitalosta ja ennakkoluulottomista projekteista muodosti ajatuksen orkesterista ”erilaisena edelläkävijänä”. Orkesteri on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana toteuttanut suurimman osan villeimmistä utopioistaan yhdessä ylikapellimestari Osmo Vänskän kanssa (1988-2008). Vuodesta 2000 lähtien orkesterin koti on ollut loistavasta akustiikastaan tunnettu Sibeliustalo. Syksystä 2008 - kevääseen 2011 orkesterin taiteellinen neuvonantaja oli Jukka-Pekka Saraste. Okko Kamu aloitti orkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2011.

Sinfonia Lahden ennakkoluuloton asenne näkyy myös lukuisissa poikkeuksellisissa levytysprojekteissa. Orkesteri on saanut levyistään useita kultalevyjä ja kolme platinalevyä. Kaikkiaan levyjä on jo yli 70. Lukuisten levypalkintojen myötä ovet ovat auenneet myös kansainvälisille areenoille. Ensimmäinen suuri kiertue tehtiin Japaniin vuonna 1999, ja samana vuonna orkesteri debytoi myös Avery Fisher Hallissa New Yorkissa. Lisäksi kiertueet ovat suuntautuneet mm. Englantiin, Itävaltaan, Kiinaan, Puolaan, Ranskaan ja Espanjaan.

Sinfonia Lahden yhtenä painopistealueena on lapsille ja nuorille kohdistettu toiminta. Pidämme tärkeänä, että lapset saavat mahdollisuuden tutustua klassiseen musiikkiin orkesterin toiminnan ja konserttien myötä. Toimintamme ydintä on ollut jo lähes 20 vuotta Hei, me sävelletään! -musiikkikasvatusprojektit sekä vuonna 1998 aloitettu konserttisarja lapsille ja nuorille. Kummitoimintaa teemme yhdessä Ruoriniemen päiväkodin ja Kivimaan koulun kanssa.

Tänä vuonna musiikkimaailma juhlistaa Jean Sibeliusta, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Sinfonia Lahti juhlistaa merkkivuotta erityisesti Sibelius-festivaalilla, mutta myös huomioiden Sibelius-teemalla lapset ja nuoret.
 
Sinfonia Lahden kotisali on Sibeliustalo. Muita konserttipaikkoja Lahdessa ovat Kalevi Aho -sali (Lahden musiikkiopisto), Felix Krohn -sali (Lahden konserttitalo) sekä Ristinkirkko. Konsertteja pidetään säännöllisesti myös Hämeenlinnassa Verkatehtaan Vanaja-salissa.
 
Orkesterissa työskentelee 67 soittajaa. Lisäksi orkesterin hallinnossa työskentelee yhdeksän henkilöä: intendentti, toimistopäällikkö, markkinointipäällikkö, myyntisihteeri & koordinaattori - lasten ja nuorten tapahtumat, kanslisti, intendentin sihteeri, nuotistonhoitaja ja kaksi orkesterijärjestäjää.